fredag den 6. august 2010

3 TIPS - OG ET BONUSTIP - TIL FÅ BØRN TIL AT ELSKE MAD

Mad betyder helt vildt meget i de fleste menneskers liv. Vores humør påvirkes af det, vi putter i munden, men også af tanken om det, vi skal spise.
Madens smag, farve & konsistens vækker forskellige følelser i os. Og stemningen mens vi spiser, betyder også rigtigt meget, tillige med de følelser vi gemmer i os fra tidligere oplevelser med mad. - Når vi alle elsker is, er det ikke kun den kølige sødme, men også de skønne varme minder af sommer, sol, strand og ferie, vi holder af.

Hvis du ønsker, at måltiderne med børnene bliver berigende og afslappende stunder - dvs. uden skrigende unger og sure forældre - så er her 3 gode råd:

1: UDVIS BEGEJSTRING. Følelser smitter - dvs. at det er det vigtigt, at vi selv er begejstrede omkring det, vi putter i munden. Selvom du ikke kan se en effekt nu og her, så vær vis på, at din holdning til maden har en enorm betydning for børnenes oplevelse af den.

Og så kommer her en hemmelighed ikke så mange kender til:

2: MADEN SKAL SMAGES PÅ 11 GANGE! Det er et biologisk faktum, at vi skal tilvænnes til maden, før vi virkeligt oplever, at det smager godt. Faktisk hele 11 gange skal man have smagt det samme, før man er tilvænnet! Se, det er en vigtig information. Fordi hermed har man som forælder et langt mere afslappet forhold til, at børnene som oftest ikke bare guffer alt muligt i sig fra første færd. Og en afslappet holdning fører altid så meget godt med sig. Hvorfor er de fleste børns livretter mon spaghetti, pizza, boller i karry og frikadeller? Bl.a. fordi det er de retter, de fleste forældre serverer igen og igen. Det hjælper oplevelsen af en god smag godt på vej. En god smag er altså lig en velkendt smag.

Denne information var virkeligt som et opmuntrende tilråb til stemningen omkring vores spisebord. Pludselig gav det god mening at sige, at der skulle lige smages på maden, men det var helt fint, hvis der ikke blev spist op.

3: VÆR KONSEKVENT. "Der er ikke andet mad end det, der står på bordet." 10 min. senere: "Okay, så tag en portion havregryn!". Trusler er aldrig særlig smarte, og børnene hører rigtig mange tomme af slagsen ved middagsbordet. Hvis det betyder noget i jeres familie, at der spises omkring bordet og ikke på alle mulige andre tidspunkter, så lad være med at give mulighed for andet. Betyder det til gengæld ikke så meget, så lad være med at sige, at havregrynene ikke er en mulighed. Find ud af, hvad der skaber den bedste stemning hos jer, og vær glade for jeres beslutning - havregryn efter aftensmaden eller ej. Lad blot være med at sige ét til børnene, og derefter gøre noget andet.

Et bonustips er, at de fleste børn rigtigt godt kan lide rå grøntsager - så server fx brocolli (de hedder forresten små træer hjemme hos os) og blomkål rå i stedet for kogte, og så husk gerne en hel masse skåle med forskellige ingredienser i stedet for en blandet salat - lad børnene selv blande det, de vil. Salatbladene ruller vi ofte sammen til 'salatpandekager', og en rund skive af de aflange peberfrugter gør det ud for mavebælte. Hør hvad Hannah spontant udbrød en dag, hvor jeg havde tømt køleskabet og skåret indholdet ud i mundrette bidder: "Jeg elsker dig mor... og jeg elsker din mad."

Ingen kommentarer:

Send en kommentar